Övrigt

Vi utför de flesta arbeten! Om du funderar på att laga något smycke som legat alldeles för länge, polera upp, ändra eller helt enkelt använda ditt guld till nya smycken så hör av dig!

Rengör dina smycken

Silver är en metall som efter en tid missfärgas, detta på grund av av svavel. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. I dagligt tal säger man att silvret oxiderar, men det är inte en oxidation som sker utan en sulfidering, dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver. Har silvret väl kommit i kontakt med svavel uppstår den svarta kemiska föreningen silversulfid (AgS) som en tunn film på silverytan. Silversulfiden bildas redan av låga koncentrationer av svavelväte i luften. Till att börja med ser den nya tunna filmen gulaktig ut, för att sedan mörkna och ibland övergå i svart. Luftfuktigheten har stor betydelse för hur snabbt silversulfiden tillväxer. Ju högre luftfuktighet desto fortare bildas sulfiden. Högre temperatur påskyndar också bildandet av den svarta hinnan.

Bort med svärtan – men försiktigt Det finns huvudsakligen två vägar att gå för att bli av med svärtan; antingen  med ett medel som innehåller en kemiskt aktiv substans som löser upp silversulfiden eller en mekaniskt aktiv substans som polerar av ytan och även går ner och rengör ojämnheter. För att få ett effektivt rengöringsmedel låter man ofta båda komponenterna ingå. I många putsmedel ingår också en inhiberingsfaktor, som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer ny svärtning. På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning. Många numera antika föremål med rik ornamentering har genom åren utsatts för omild behandling i ivern att bevara föremålen blanka och fina.

Ketchup och tandkräm Det går faktiskt att putsa silver med ketchup eller tandkräm. Det kan vara bra att ta till när putsmedlet har tagit slut. Många tycker att tandkräm fungerar bättre än ketchup. För att rengöra dina smycken med tandkräm tar du lite tandkräm på en tandborste, borstar smycket och sköljer det sedan med vatten. Du kan också lägga tandkräm på en tygtrasa och gnugga smycket med trasan.

Förvaring Hur silvret förvaras är av stor betydelse. Vissa färger och lim där limämnen ingår kan utsöndra svavelväte, och tyger som är infärgade med svavelhaltiga färgämnen kan också avge svavel och det långt efter det att färgen eller limmet torkat. Ett förvaringssätt som garanterat undviker missfärgning är att linda in silvret i impregnerade dukar som säljs i branschen. Detta ska sedan förvaras i en lufttät plastpåse. Dessa impregnerade dukar är behandlade med ett ämne, tidigare blysocker men numera ersatt av bla mindre giftiga kopparsalter, som ”suger upp” luftens svavelväte och därmed skyddar silvret från angrepp. Vill man inte köpa impregnerade dukar är så kallade ziplockpåsar mycket bra för att undvika missfärgningen. De slutar tätt och håller därmed syret borta… Använd aldrig gummisnodd tillsammans med silver! Svärtan efter en gummisnodd går inte att putsa bort, då den fräter ner i materialet. Vissa läderband kan även ge en snabb oxidation på silversmycken.

Stock Maximum Pro